Jump to content
nbm

Launchpad+mspdebug - Can't verifiably write

Recommended Posts

I got an MSP-EXP430G2ET yesterday, and after installing drivers and Energia (Debian unstable) I plugged it in and opened up the blink example. Energia spat out some messages about the firmware needing updating, and started the process. I don't have the log (it's fallen off my console's buffer) but it did not appear to complete successfully. Now, when I try to use Energia to flash the blink example, I get this:

Sketch uses 386 bytes (2%) of program storage space. Maximum is 16384 bytes.
Global variables use 20 bytes (3%) of dynamic memory, leaving 492 bytes for local variables. Maximum is 512 bytes.
DSLite version 9.3.0.1863
Configuring Debugger (may take a few minutes on first launch)...
        Initializing Register Database...
        Initializing: MSP430
error: MSP430: Error initializing emulator: One of the connected MSP-FETs / eZ-FETs debuggers needs recovery. Select 'Recover' to start the recovery process.  Note: Only one MSP-FET / eZ-FET debugger can be connected to your system during recovery.
Updating Firmware
error: MSP430: Error: MSP-FET / eZ-FET recovery failed
Failed: MSP430: Error initializing emulator: MSP-FET / eZ-FET recovery failed

the selected serial port 
 does not exist or your board is not connected

It's interesting that it says DSLite even though I selected mspdebug through the tools menu.

So I figured I'd try just compiling a trivial C program and flashing it manually.

$ mspdebug tilib

appears to work, as long as I have the appropriate .so file in my dynamic loader's search path. However, this happens when I try to flash anything.

$ LD_LIBRARY_PATH=energia-1.8.10E23/hardware/tools/DSLite/DebugServer/drivers/ mspdebug tilib
MSPDebug version 0.22 - debugging tool for MSP430 MCUs
Copyright (C) 2009-2013 Daniel Beer <dlbeer@gmail.com>
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

MSP430_GetNumberOfUsbIfs
MSP430_GetNameOfUsbIf
Found FET: HID_FET
MSP430_Initialize: HID_FET
Firmware version is 4294967294
MSP430_VCC: 3000 mV
MSP430_OpenDevice
MSP430_GetFoundDevice
Device:  (id = 0x0000)
0 breakpoints available
MSP430_EEM_Init
Chip ID data: 02 00

Available commands:
    =           erase       isearch     power       save_raw    simio       
    alias       exit        load        prog        set         step        
    break       fill        load_raw    read        setbreak    sym         
    cgraph      gdb         md          regs        setwatch    verify      
    delbreak    help        mw          reset       setwatch_r  verify_raw  
    dis         hexout      opt         run         setwatch_w  

Available options:
    color                       gdb_loop                    
    enable_bsl_access           gdbc_xfer_size              
    enable_locked_flash_access  iradix                      
    fet_block_size              quiet                       
    gdb_default_port            

Type "help <topic>" for more information.
Use the "opt" command ("help opt") to set options.
Press Ctrl+D to quit.

(mspdebug) prog minimal.elf
Erasing...
Programming...
Writing   80 bytes at c000 [section: .text]...
Writing   32 bytes at ffe0 [section: .vectors]...
Done, 112 bytes total
(mspdebug) verify minimal.elf
Verifying   80 bytes at c000 [section: .text]...
ERROR: mismatch at c000 (read 00, expected 55)
(mspdebug) 

I suspect this is a problem with the on-board debugger. Any information on how to fix this would be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Checked out and tried the latest version of mspdebug.

Quote

$ LD_LIBRARY_PATH=~/msp430/energia-1.8.10E23/hardware/tools/DSLite/DebugServer/drivers/ ./mspdebug --allow-fw-update tilib
MSPDebug version 0.25 - debugging tool for MSP430 MCUs
Copyright (C) 2009-2017 Daniel Beer <dlbeer@gmail.com>
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Chip info database from MSP430.dll v3.15.0.1 Copyright (C) 2013 TI, Inc.

Using new (SLAC460L+) API
MSP430_GetNumberOfUsbIfs
MSP430_GetNameOfUsbIf
Found FET: HID_FET
MSP430_Initialize: HID_FET
FET firmware update is required.
Starting firmware update (this may take some time)...
tilib: MSP430_FET_FwUpdate: MSP-FET / eZ-FET recovery failed (error = 73)
tilib: device initialization failed
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...