Jump to content
Forohfor

Trouble with ESP8266 and MSP430

Recommended Posts

Hello, I am trying to configure the ESP8266 (ESP-01) Wi-Fi module to the MSP430 but I cannot get the AT commands to work on the serial monitor.

Here is the code I am trying to get it working with. I get no errors compiling and on the Serial monitor I do get the "Remember to set Both..." and "Ready" but nothing after that. Whenever I try to type in anything in the serial monitor nothing changes.

The baud rate has been changed to 9600 on the ESP8266 using an Arduino and i was able to sucessfully connect the WiFi module to Wifi with the arduino so I know the module works and connections are wired similarly to how I wired them using the arduino.

Is there anything else I can try to get this to work?

Thank you in advanced!

#include <SoftwareSerial.h>
#include<msp430.h>


SoftwareSerial ESPserial(P1_2, P1_1); // RX | TX

void setup()

{
  #define RXD BIT1;
  #define TXD BIT2;
Serial.begin(9600);

ESPserial.begin(9600);

Serial.println("");
Serial.println("Remember to to set Both NL & CR in the serial monitor.");
Serial.println("Ready");
Serial.println("");
}

void loop()
{
if ( ESPserial.available() ) { Serial.write( ESPserial.read() ); }
if ( Serial.available() ) { ESPserial.write( Serial.read() ); }
}

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • How the ESP8266 is powered?

Keep in mind the ESP8266 requires up to 400 mA, so it requires to be powered separately, as the MSP430 can supply all the current;

  • Which reference of the MSP430 are you using?

The MSP430G2553 has 512 bytes only of RAM, which may be too short.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Rei Vilo said:
  • How the ESP8266 is powered?

Keep in mind the ESP8266 requires up to 400 mA, so it requires to be powered separately, as the MSP430 can supply all the current;

  • Which reference of the MSP430 are you using?

The MSP430G2553 has 512 bytes only of RAM, which may be too short.

Hi,

I have tried powering the Module with the MSP430 and with a seperate power supply as well sharing the same ground but same thing.

I am using the MSP430G2553 though. Do you think that may be the problem? I have seen projects online that do use the G2553 which is why i figured that one would be okay for this project. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, Rei Vilo said:

I am not sure whether SoftwareSerial works fine on the MSP430G2553, for the same reason of very limited RAM.

Does the ESP8266 run at 5V? MSP430G2553 runs at 3.3V.

Ahh okay I see. I will try to set up the ESP8266 another way then.

The ESP8266 runs at 3.3V; same as the MSP430. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...