Jump to content
FredinMcKinney

Serial Port Problem

Recommended Posts

I have an interesting problem that has been popping up over the last several months.  I am presently using a MSP-EXP430G22553 Rev 1.5. I am running Energia 17.  Every so often when I load a program into the editor, the serial port option on the tools menu will be grayed out.  I am able to download the program into the board and the program will run but I am unable to open the serial port window.  I am running Windows 7 and if I look at the ports in device manager, it show port 66 being assigned to the TI board.  This problem will continue for several days and then suddenly it will start to work again.  No matter what program I load, the problem will persist.  

Any thoughts would certainly be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@FredinMcKinney

You've probably already done this, but since you didn't mention it...

I've had the experience from time to time with the debugger and/or the serial port failing to connect, even while testing.  One solution that has pretty consistently worked for me has been to close any application connected to the device (e.g. Energia or CCS) disconnect the device from the USB port, and if connected through a powered external USB port, to power down that entire device. Then, power the port, power the device and restart my app.  Aside from that, I have nothing more to add...

Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sometimes it is easier to use a separate MSP430 LaunchPad with eZ-FET to flash the G2.  I have a MSP430F5529 set up with jumpers to do this and use it on custom boards and the G2 LaunchPad alike.  The emulator on the G2 LaunchPad is just flaky at times.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 01/11/2017 at 12:08 AM, FredinMcKinney said:

I have an interesting problem that has been popping up over the last several months.  I am presently using a MSP-EXP430G22553 Rev 1.5. I am running Energia 17.  Every so often when I load a program into the editor, the serial port option on the tools menu will be grayed out.  I am able to download the program into the board and the program will run but I am unable to open the serial port window.  I am running Windows 7 and if I look at the ports in device manager, it show port 66 being assigned to the TI board.  This problem will continue for several days and then suddenly it will start to work again.  No matter what program I load, the problem will persist.  

Any thoughts would certainly be appreciated.

Hello i've the same problem on my energia apps.

Do you have resolved your problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

With the G2 launchpad, the best thing to do is remove the TX/RX jumper pins and use an external dongle. USB dongles used to be expensive however you can get them now for less than $2.  Pick one that uses 3v3 signals or you will fry your launchpad chip.  

Something like this will solve all your problems ($1.69 free shipping * at least in the US):

https://www.ebay.com/itm/272758761169

Just connect GND/TX/RX to your launchpad leave the 5v power unconnected (maybe even tape it back to the wire so you don't forget) As an added bonus, you will no longer be limited to 9600 baud.  I've run these pl2303 chips with an msp430g2553 at 230k without a problem.  These show up as /dev/ttyUSBx on linux.

-rick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Rickta59,

 

I don't have a real launchpad, i'm working with this :

http://bitalino.com/en/r-iot-kit

it's the same protocol to communicate as the launchpad, but the real problem is that I see the riot connect in my system information. but when i open the energia software, the serial port is gray and i can not even select anything.
Yesterday I tried on the mac os 10.10 of a friend and I had the same result

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Rickta59 said:

I have no clue. I don't see any msp430g2553 in there.

Off course,

I'm not talking about the msp430g2553, but the same problem as " I am running Energia 17. Every so often when I load a program into the editor, the serial port option will be grayed out"

My software Energia 17 and the other version I downloaded until the 18th does not propose to me to select the board

Look this picture

Capture d’écran 2018-05-20 à 15.16.25.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×