Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'launchpad'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • News
    • Announcements
    • Suggestions
    • New users say Hi!
  • Spotlight!
    • Sponsor Spotlight
    • Sponsor Giveaways
  • Energia
    • Energia - MSP
    • Energia - TivaC/CC3XXX
    • Energia - C2000
    • Energia Libraries
  • MSP Technical Forums
    • General
    • Compilers and IDEs
    • Development Kits
    • Programmers and Debuggers
    • Code vault
    • Projects
    • Booster Packs
    • Energia
  • Tiva-C, Hercules, CCXXXX ARM Technical Forums
    • General
    • SensorTag
    • Tiva-C, Hercules, CC3XXX Launchpad Booster Packs
    • Code Vault
    • Projects
    • Compilers and IDEs
    • Development Kits and Custom Boards
  • Beagle ARM Cortex A8 Technical Forums
    • General
    • Code Snippets and Scripts
    • Cases, Capes and Plugin Boards
    • Projects
  • General Electronics Forum
    • General Electronics
    • Other Microcontrollers
  • Connect
    • Embedded Systems/Test Equipment Deals
    • Buy, Trade and Sell
    • The 43oh Store
    • Community Projects
    • Fireside Chat
  • C2000 Technical Forums
    • General
    • Development Kits
    • Code Vault
    • Projects
    • BoosterPacks

Calendars

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Website URL


Location


Interests


Sparkfun


Github

Found 154 results

  1. I have an issue when using the Capacitive Sensing Library from Arduino. I used the ver. 5 that allows non-AVR boards to use the library. My problem is when I complied it in Energia, I get these errors: /Users/apple/Documents/Energia/libraries/CapacitiveSensor/CapacitiveSensor.h:94:2: error: 'IO_REG_TYPE' does not name a type /Users/apple/Documents/Energia/libraries/CapacitiveSensor/CapacitiveSensor.h:95:11: error: 'IO_REG_TYPE' does not name a type /Users/apple/Documents/Energia/libraries/CapacitiveSensor/CapacitiveSensor.h:96:2: error: 'IO_REG_TYPE' does not name a type /Users/apple/Documents/Energia/libraries/CapacitiveSensor/CapacitiveSensor.h:97:11: error: 'IO_REG_TYPE' does not name a type I am not that strong in coding and I would like some assistance into how to solve this problem. Thanks. here is the h file where the error is coming from: #ifndef CapacitiveSensor_h #define CapacitiveSensor_h #if ARDUINO >= 100 #include "Arduino.h" #else #include "WProgram.h" #endif // Direct I/O through registers and bitmask (from OneWire library) #if defined(__AVR__) #define PIN_TO_BASEREG(pin) (portInputRegister(digitalPinToPort(pin))) #define PIN_TO_BITMASK(pin) (digitalPinToBitMask(pin)) #define IO_REG_TYPE uint8_t #define DIRECT_READ(base, mask) (((*(base)) & (mask)) ? 1 : 0) #define DIRECT_MODE_INPUT(base, mask) ((*((base)+1)) &= ~(mask), (*((base)+2)) &= ~(mask)) #define DIRECT_MODE_OUTPUT(base, mask) ((*((base)+1)) |= (mask)) #define DIRECT_WRITE_LOW(base, mask) ((*((base)+2)) &= ~(mask)) #define DIRECT_WRITE_HIGH(base, mask) ((*((base)+2)) |= (mask)) #elif defined(__MK20DX128__) || defined(__MK20DX256__) #define PIN_TO_BASEREG(pin) (portOutputRegister(pin)) #define PIN_TO_BITMASK(pin) (1) #define IO_REG_TYPE uint8_t #define IO_REG_ASM #define DIRECT_READ(base, mask) (*((base)+512)) #define DIRECT_MODE_INPUT(base, mask) (*((base)+640) = 0) #define DIRECT_MODE_OUTPUT(base, mask) (*((base)+640) = 1) #define DIRECT_WRITE_LOW(base, mask) (*((base)+256) = 1) #define DIRECT_WRITE_HIGH(base, mask) (*((base)+128) = 1) #elif defined(__SAM3X8E__) #define PIN_TO_BASEREG(pin) (&(digitalPinToPort(pin)->PIO_PER)) #define PIN_TO_BITMASK(pin) (digitalPinToBitMask(pin)) #define IO_REG_TYPE uint32_t #define IO_REG_ASM #define DIRECT_READ(base, mask) (((*((base)+15)) & (mask)) ? 1 : 0) #define DIRECT_MODE_INPUT(base, mask) ((*((base)+5)) = (mask)) #define DIRECT_MODE_OUTPUT(base, mask) ((*((base)+4)) = (mask)) #define DIRECT_WRITE_LOW(base, mask) ((*((base)+13)) = (mask)) #define DIRECT_WRITE_HIGH(base, mask) ((*((base)+12)) = (mask)) #elif defined(__PIC32MX__) #define PIN_TO_BASEREG(pin) (portModeRegister(digitalPinToPort(pin))) #define PIN_TO_BITMASK(pin) (digitalPinToBitMask(pin)) #define IO_REG_TYPE uint32_t #define IO_REG_ASM #define DIRECT_READ(base, mask) (((*(base+4)) & (mask)) ? 1 : 0) //PORTX + 0x10 #define DIRECT_MODE_INPUT(base, mask) ((*(base+2)) = (mask)) //TRISXSET + 0x08 #define DIRECT_MODE_OUTPUT(base, mask) ((*(base+1)) = (mask)) //TRISXCLR + 0x04 #define DIRECT_WRITE_LOW(base, mask) ((*(base+8+1)) = (mask)) //LATXCLR + 0x24 #define DIRECT_WRITE_HIGH(base, mask) ((*(base+8+2)) = (mask)) //LATXSET + 0x28 #endif // some 3.3V chips with 5V tolerant pins need this workaround // #if defined(__MK20DX256__) #define FIVE_VOLT_TOLERANCE_WORKAROUND #endif // library interface description class CapacitiveSensor { // user-accessible "public" interface public: // methods CapacitiveSensor(uint8_t sendPin, uint8_t receivePin); long capacitiveSensorRaw(uint8_t samples); long capacitiveSensor(uint8_t samples); void set_CS_Timeout_Millis(unsigned long timeout_millis); void reset_CS_AutoCal(); void set_CS_AutocaL_Millis(unsigned long autoCal_millis); // library-accessible "private" interface private: // variables int error; unsigned long leastTotal; unsigned int loopTimingFactor; unsigned long CS_Timeout_Millis; unsigned long CS_AutocaL_Millis; unsigned long lastCal; unsigned long total; IO_REG_TYPE sBit; // send pin's ports and bitmask volatile IO_REG_TYPE *sReg; IO_REG_TYPE rBit; // receive pin's ports and bitmask volatile IO_REG_TYPE *rReg; // methods int SenseOneCycle(void); }; #endif
  2. Hi, i am having problem with running I2C on stellaris launchpad. I am using this code but i get message device found from each adress, can someone explain me how it works and how should i connect it ? Thanks. Here is the code : // -------------------------------------- // i2c_scanner // // Version 1 // This program (or code that looks like it) // can be found in many places. // For example on the Arduino.cc forum. // The original author is not know. // Version 2, Juni 2012, Using Arduino 1.0.1 // Adapted to be as simple as possible by Arduino.cc user Krodal // Version 3, Feb 26 2013 // V3 by louarnold // Version 4, March 3, 2013, Using Arduino 1.0.3 // by Arduino.cc user Krodal. // Changes by louarnold removed. // Scanning addresses changed from 0...127 to 1...119, // according to the i2c scanner by Nick Gammon // http://www.gammon.com.au/forum/?id=10896 // Version 5, March 28, 2013 // As version 4, but address scans now to 127. // A sensor seems to use address 120. // // // This sketch tests the standard 7-bit addresses // Devices with higher bit address might not be seen properly. // #include <Wire.h> void setup() { Wire.begin(); Wire.setModule(2); pinMode(5,INPUT_PULLUP); pinMode(6,INPUT_PULLUP); Serial.begin(9600); Serial.println("\nI2C Scanner"); } void loop() { byte error, address; int nDevices; Serial.println("Scanning..."); nDevices = 0; for(address = 1; address < 127; address++ ) { // The i2c_scanner uses the return value of // the Write.endTransmisstion to see if // a device did acknowledge to the address. Wire.beginTransmission(address); error = Wire.endTransmission(); if (error == 0) { Serial.print("I2C device found at address 0x"); if (address<16) Serial.print("0"); Serial.print(address,HEX); Serial.println(" !"); nDevices++; } else if (error==4) { Serial.print("Unknow error at address 0x"); if (address<16) Serial.print("0"); Serial.println(address,HEX); } } if (nDevices == 0) Serial.println("No I2C devices found\n"); else Serial.println("done\n"); delay(5000); // wait 5 seconds for next scan }
  3. Hi All, I am trying to connect MQ-6 LPG Gas sensor to MSP430G2553 launchpad. I am having trouble to interface the sensor to launchpad. From the inernet forums i understood that we can use launchpad TP1/TP3 pins for 5v supply but i am still not clear about the other pins. Can someone help me on the connections and wiring? MQ 6 sensor: https://www.fabtolab.com/MQ6-LPG-propane-butane-sensor Thanks in advance.
  4. Hi all, I've been lurking for a while but I finally joined up! I recently received the MSP430FR5969 FRAM Launchpad with EnergyTrace, and I'm trying to upload code to it with OS X 10.9.4 and mspdebug. I am successfully able to upload code to the standard Launchpad with the MSP430G2553 but I cannot upload to the FRAM Launchpad. Looking at this makes me think that a work around has not been found yet, is this true? Or has someone gotten the new FRAM Launchpads working with OS X? Thanks in advance for any help!
  5. hi guys, i am new here. i am a linux user, so i have my inhibitions of going back to windows just so that this kit could work as i beleive it is very much possible in windows too. so the thing is.. i used CCSv5.2 to make a blinking LED Project and used the 'debug' option to get the code into the device. my device is msp430 Launchpad. the error message is as folows. //------------------------------------------ Error initializing emulator: No USB FET was found //------------------------------------------ to look into things i disconnected the Launchpad from the USB and reconnected it. the kernel message log gave the following message. //---------------------------------------------------------------------------------------------------------- [ 3077.760134] usb 3-4: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd [ 3077.796775] usb 3-4: New USB device found, idVendor=0451, idProduct=f432 [ 3077.796783] usb 3-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3 [ 3077.796788] usb 3-4: Product: Texas Instruments MSP-FET430UIF [ 3077.796792] usb 3-4: Manufacturer: Texas Instruments [ 3077.796795] usb 3-4: SerialNumber: 2EFF426C50144B46 [ 3077.797050] usb 3-4: ep 0x82 - rounding interval to 1024 microframes, ep desc says 2040 microframes [ 3077.802856] cdc_acm 3-4:1.0: This device cannot do calls on its own. It is not a modem. [ 3077.802865] cdc_acm 3-4:1.0: No union descriptor, testing for castrated device [ 3077.802891] cdc_acm 3-4:1.0: ttyACM0: USB ACM device [ 3087.862748] hid-generic 0003:0451:F432.0003: usb_submit_urb(ctrl) failed: -1 [ 3087.862790] hid-generic 0003:0451:F432.0003: timeout initializing reports [ 3087.863722] hid-generic 0003:0451:F432.0003: hiddev0,hidraw0: USB HID v1.01 Device [Texas Instruments Texas Instruments MSP-FET430UIF] on usb-0000:00:14.0-4/input1 //------------------------------------------------------------------------------------------------------------- and when i run the lsusb command. //----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 003 Device 003: ID 0451:f432 Texas Instruments, Inc. eZ430 Development Tool Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub Bus 001 Device 005: ID 15d9:0a4f Trust International B.V. Bus 001 Device 003: ID 8087:07da Intel Corp. Bus 001 Device 004: ID 147e:1002 Upek Bus 002 Device 003: ID 05ca:1823 Ricoh Co., Ltd //-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- is the msp430 Launchpad an ez430 development tool? i didnt knw that.... also... if it shows it as a device.. why cant i connect to it.. anybody has any idea... if any more data is needed, i am happy to provide that too...
  6. I figured you guys might be interested in some of my tinkering with the Launchpad. Hopefully by putting a few of my projects up here it will also keep me accountable for finishing them. This is one a cobbled together a few months ago. It's been up on the MCU projects page on E2E, so you might have already seen it: http://e2e.ti.com/group/microcontrollerprojects/m/msp430microcontrollerprojects/664670.aspx PROJECT OVERVIEW The Vetinari clock is from a book series known as Discworld, where Lord Verinari has a clock in his waiting room which has an irregular tick. The idea of the clock is to add a sense of unease and anxiety to anyone in the waiting room since their brain doesn't filter out the ticks like a normal clock. Here's a video to get a better idea of the result. The tick is actually a lot louder in person. SOFTWARE DESIGN To accomplish this task on a 430, we create an array of possible time frames to tick the clock, and parse through it at 4Hz. The array is 32 entries long, so it equates to 32 seconds in the real world. By randomly setting 32 of the elements high, we create a timing sequence. A high element will generate a tick of the clock. This means a second on the clock can be as little as 250ms, or as long as 24 seconds, and still keep accurate time. Check the attached software too see how it's all done; I did my best to comment it up. main.c HARDWARE DESIGN The clock coil is driven via an alternating polarity pulse. The easiest way to change a load's polarity with an MCU is using an h-bridge. The schematic shown is a simple implementation using two NPN and two PNP transistors. I had the transistors and drive resistors laying around, so this part was easy to cobble together (along with the half used battery holder). It would be easy to use a single IO pin per side of the bridge, but the transistors fit better onto the launchpad, as shown in the image. To add the driving resistors in series, I cut a small gap in the traces, scrapped off the solder mask on either side to make pads, and put down a small SMA resistor. It's not pretty, but it works. In the clock mechanism, there is a small control board with a crystal and epoxy glob IC that normally runs the clock. I just ripped that out and directly attached the coil to the h-bridge. The resulting clock is actually more maddening than I expected in a quiet environment. By using 3V rather than the 1.5V that the original movement used, the ticks are much more pronounced and do an excellent job of ruining a person's calm.
  7. Programming a microcontroller for the first time can be a daunting task. What if you can remotely control your microcontroller by simply clicking few buttons on a PC GUI? With Energia support, I was able to port existing Firmata code used for Arduino onto LaunchPads. Firmata is a serial communication protocol that allows a host (PC) sending commands to the microcontrollers (MSP430). You can use it to toggle pins and LEDs, or read digital and analog inputs without writing any C code. This makes it super easy to test out your new sensor or debug your circuit. Bluetooth simply creates a virtual serial port that emulates a physical serial port wire, so you can control and monitor your board remotely. Here is a demo video: The application GUI is written in NodeJS. The browser is connected to the Node server using web socket. Whenever the user clicks a button, a message is sent to the server and the server will send Firmata commands to the LaunchPad. You can easily expand on top of the demo GUI I created by writing some javascript. Let's say you want to turn on an LED when the temperature is too high. You can let your Node server constantly check the temperature reading. Once it reaches the threshold, then set the LED pin to HIGH. You can find out the source code of my project at my GitHub page: https://github.com/shengzhao91/FirmataGUI
  8. Hai I'm a complete newbie to Energia and MSP430. I would like to get some help on a problem that I'm facing while interfacing MSP430 launchpad using I2C(it's not "a" problem, rather it is "THE" problem). As mentioned above I'm using a MSP430-g2553 launchpad ver1.5 and currently I'm working on a project that requires interfacing two MSP430s with a Raspberry Pi. The protocol that I've chose is I2C due to it's simple hardware requirement and it's support for many devices at the same time. But then till now interfacing two MSP430s has been a faliture. I tried interfacing two MSPs on two launchpads. I've used the programs given as the example under the Wire menu (both the master sender-slave reciever and the master reciever-slave sender) and also another one that I've used with arduinos. I've tried connecting the two MSPs on the launchpads directly without pullups, with pullups on SCL line, SDA line and also with pullups on both the lines but in vain. And yes I've connected the ground pins of both the launchpads together. Again yes, both the boards with the MSPs work fine with normal i/o programs, pwm programs and serial communication programs(with the computer). Also I tried to connect each MSP to a Raspberry Pi and to a bus pirate(both of them working perfectly with an arduino), with negetive results. Had I missed something that I should've done..? Or am I doing something that is absolute stupid...? There are a couple of jumpers on the launchpad like RX,TX,test etc etc. Should I do something with them(based on my readings what I've understood is that they are used in the case of serial communication and not I2C). If anyone has interfaced MSPs together, please if you can help, it would be great. Anything like hints, tips, suggestions, advice etc etc(negetive or positive), anything, would be highly appriciated. Thanks in advance
  9. I am using embedXCode+ on a Launchpad MSP430 I am trying to use arduino-menusystem: https://github.com/jonblack/arduino-menusystem. The MenuSystem.cpp uses realloc(). While this works fine if the board is Arduino Uno, I get a "not declared in this scope" when building for the Launchpad. Is there a better dynamic memory allocation routine to use when writing for the Arduino IDE? OR advice on how to fix this? (thank you)
  10. I got an email about this today - you can order up to 2 Tiva Connected LPs at $19.99 each. Very tempting! https://estore.ti.com/tiva-connected-launchpad.aspx?DCMP=mcu-tivc-ek-tm4c129xl-en&HQS=mcu-tivc-ek-tm4c129xl-em-es-en
  11. Hi everyone, it is probably a very stupid question. But i'm simply trying to toggle a LED(P1.0) by using the button S2(P1.1) which is on the launch pad of FR5969. but it is not wotking at all... #include <msp430.h> void main(void) { WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD; // Stop watchdog timer P1DIR |= 0x01; // Set P1.0 to output direction P1REN = 0x02; ? P1OUT= 0x02; ? P1IE |= 0x02; // P1.1 interrupt enabled P1IES |= 0x02; // P1.1 Hi/lo edge P1IFG &= ~0x02; // P1.1 IFG cleared _BIS_SR(LPM3_bits + GIE); // Enter LPM4 w/interrupt } // Port 1 interrupt service routine #pragma vector=PORT1_VECTOR __interrupt void Port_1(void) { P1OUT ^= 0x01; // P1.0 = toggle P1IFG &= ~0x02; // P1.4 IFG cleared } any suggestions? Thanks in advance Irene
  12. hi all, i'm using lauchpad v1.5 G2553 chip on it. I'm reading an anolog signal (150 Hz, 0-1.5Volts). The default sampling frequency for example potentiometer reading codes seems too slow. How can i set the sampling frequency to 1kHz using Energia (0101E0012 version) ? Any sample code would be appreciated thanks...
  13. Hi All, I am trying to use the AIR430BoostFCC library using the MSP430G2452 uC on the Launchpad. It appears that the library does not play well with this particular uC. The code will run until I call the Radio.begin() function, at which point it stops. Perhaps this is because the G2452 has a USI SPI interface and not a USCI? The MSP430G2553 seems to work correctly (with USCI), but not the G2452. Previously I had a problem compiling code using the AIR430BoostFcc library, which was fixed but the problem had something to do with the defines for USI SPI. That post is here. Perhaps there are some more issues with this code? Here's a simple example that will compile and upload, but locks up at the Radio.begin function. This code works with the G2553, not the G2452. #include <SPI.h> #include <AIR430BoostFCC.h> #define LOCAL_ADDRESS 0x01 void setup() { Serial.begin(9600); Serial.println("Begin Setup"); //Blink to show code is running pinMode(RED_LED,OUTPUT); digitalWrite(RED_LED,HIGH); delay(1000); digitalWrite(RED_LED,LOW); Serial.println("Finished Setup"); //Code will lock up here Radio.begin(LOCAL_ADDRESS, CHANNEL_1, POWER_MAX); Serial.println("Radio Started"); } void loop() { //Blink to show if code is running digitalWrite(RED_LED,HIGH); delay(1000); digitalWrite(RED_LED,LOW); delay(1000); }
  14. Hi, I am just learning to use TM4C123G launchpad with energia. I wanted to use one of my old codes (which used MSP430G2553) on it. The only problem is that the compiler doesnt allow me to use analogReference. The datasheet of the controller doesnt mention any internal voltage reference. Will it be fine if i generate required VREFP on any other GPIO via analogWrite and then connect it with VREFP pin externally? Help!
  15. Hello everyone, FIrst - its not the permission issue of not having a proper udev rule. I am on Debian Wheezy with all the msp related packages installed from the official repos - including mspdebug. But after I connect the launchpad and give: mspdebug rf2500 I get usbutil: unable to find a device matching 0451:f432 My computer is not detecting the board. The output of lsusb is: Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 001 Device 003: ID 1210:25f4 DigiTech Bus 002 Device 003: ID 04f3:0232 Elan Microelectronics Corp. Mouse I get *no* information at dmesg while I plug in or disconnect the launchpad. Absolutely nothing. The output of lsmod | grep ti confirms that the ti's usb driver module has not been loaded. So I manually loaded that one with modprobe ti_usb_3410_5052 Now I see something in dmesg: [ 1496.709197] usbcore: registered new interface driver usbserial [ 1496.709227] USB Serial support registered for generic [ 1496.709266] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic [ 1496.709273] usbserial: USB Serial Driver core [ 1496.722267] USB Serial support registered for TI USB 3410 1 port adapter [ 1496.722313] USB Serial support registered for TI USB 5052 2 port adapter [ 1496.722733] usbcore: registered new interface driver ti_usb_3410_5052 [ 1496.722741] ti_usb_3410_5052: v0.10:TI USB 3410/5052 Serial Driver Now I plugged in the board again. But absolutely *no* change in the dmesg or lsusb output. The board is a fresh one, and its working well - when I plug in into USB, I can see its demo program blinking those red and green leds. Now, as mentioned in http://sourceforge.net/apps/mediawiki/mspgcc/index.php?title=Getting_Started_with_Debugging, I looked for the firmware file to copy, but the file ti_3410.fw doesnt exist anywhere in my /lib/firmware. But I do have a file ti_3410.fw.ihex in /usr/lib/mspdebug which obviously came with mspdebug. What's wrong? What should I do to get the USB port detected? It might be irrelevant, but I can connect an Arduino board on the same port, and it works well. Thanks in advance!
  16. I am happy to announce that release 0101E0012 just went up on energia.nu. I want to thank everybody for their support and contributions. Energia would not have been possible without such an awesome community! Details of the release can be found on http://energia.nu
  17. Hi all, I need to make a display with wireless interface. In this case, i use Anaren AIR CC2530, MSP430 Launchpad Value Line, and BCD Display I have succesfully connected my MSP430 Launchpad with ANAREN AIR. It is less problematic there. The problem is when i try to stack the BCD Display to launchpad (without Anaren AIR). It took me 1 week to notice that i need to remove jumper J5 to make the BCD display work. (The BCD display need P1.6 connector to be connected to the pin, not to the LED). After i make that jumper open, the display is now showing the graphics. Now, i need to stack Launchpad-Anaren AIR-BCD Display. I thought it would work without any modification. Unfortunately, the same code won't work for current stack setup. So i think there should be a port conflict problem again. How should i configure the port J1 and J2? So that i can use both the Anaren AIR and the BCD Display (it seems there is some port-conflict there, but i have no idea what port which is conflicting). Is there any jumper or variable in codes that i should notice? Update: I noticed the schematics that P1.6 and P1.7 is controlled by A2530 chip, which is used by the BCD Display. Is there any way to make P1.6 and P1.7 usable by MSP430 chip and not reserved by A2530 chip?
  18. I created a quick project to start learning nodejs. To those that are unfamiliar nodejs allows you to write javascript for the server side. So I decided to write a small gui that plots serial data. The GUI itself is written in javscript/html and uses node-webkit to package it into a .exe file (or the correct package for your os). This could easily be extended to visualize a lot more I/O from the launchpad, and given that the GUI is written in html/javascript it is really easy to create new elements. Here is the source: https://github.com/zlalanne/node-serial-gui The repository includes the nodejs code as well as a simple Energia sketch to send a random value over serial.
  19. Hi, Quite new to this forum and the Stellaris launchpad. I've faced a problem and not found any answers after hours of searching. I feel pretty stupid about this one, since it should be very basic. I've set up gcc on my linux desktop and have been able to run several examples and tested some of my own code without any problems. I want to do some temperature readings using a DS18B20 temperature sensor. I soldered a temperature sensor to PE4. The problem I face is that everything seems to hang once I set PE4 as GPIO input. I've stripped down my code to make it easier to debug, please have a look. #include "inc/hw_gpio.h" #include "inc/hw_memmap.h" #include "inc/hw_sysctl.h" #include "inc/hw_types.h" #include "driverlib/gpio.h" #include "driverlib/rom.h" #include "driverlib/sysctl.h" #include "utils/uartstdio.h" #define BLINK #define LED_RED GPIO_PIN_1 #define LED_BLUE GPIO_PIN_2 #define LED_GREEN GPIO_PIN_3 #define DELAY_MS(ms) {ROM_SysCtlDelay(ms * (ROM_SysCtlClockGet() / 3000));} #define DELAY_US(us) {ROM_SysCtlDelay(us * ((ROM_SysCtlClockGet() / 3000)/1000));} static char uart_input_buffer[128]; int main() { ROM_SysCtlClockSet(SYSCTL_SYSDIV_4|SYSCTL_USE_PLL|SYSCTL_XTAL_16MHZ|SYSCTL_OSC_MAIN); ROM_SysCtlPeripheralEnable(SYSCTL_PERIPH_GPIOF); ROM_GPIOPinTypeGPIOOutput(GPIO_PORTF_BASE, LED_RED|LED_BLUE|LED_GREEN); ROM_SysCtlPeripheralEnable(SYSCTL_PERIPH_GPIOA); ROM_GPIOPinConfigure(GPIO_PA0_U0RX); ROM_GPIOPinConfigure(GPIO_PA1_U0TX); ROM_GPIOPinTypeUART(GPIO_PORTA_BASE, GPIO_PIN_0 | GPIO_PIN_1); UARTStdioInit(0); UARTEchoSet(false); ROM_GPIOPinTypeGPIOInput(GPIO_PORTE_BASE, GPIO_PIN_4); ROM_IntMasterEnable(); UARTprintf("Welcome.\n"); UARTprintf(". . . . . . . . . . . . . . ."); for (; { #ifdef BLINK ROM_GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, LED_RED|LED_GREEN|LED_BLUE, LED_BLUE|LED_RED); DELAY_MS(1000); ROM_GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, LED_RED|LED_GREEN|LED_BLUE, LED_RED); DELAY_MS(1000); ROM_GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, LED_RED|LED_GREEN|LED_BLUE, LED_GREEN); DELAY_MS(1000); #else ROM_GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, LED_RED|LED_GREEN|LED_BLUE, 0); #endif } } The system seems to hang when I run this code. There is no output on the uart and the light is not blinking. If I remove the following line ROM_GPIOPinTypeGPIOInput(GPIO_PORTE_BASE, GPIO_PIN_4); everything is as expected. It looks like the same happens if I try to use any pin on port E or B, while port A and F works as expected. Any idea why this is not working? Thanks!
  20. .. finally made the switch and flashed OpenWrt to a TP-Link WR703N router, added a 16G memory flash stick, and connected to my first F5529 LaunchPad. Here is a picture of the setup. The version of OpenWrt is 12.09. To connect with the MSP Launchpad, need to install the acm driver by opkg install kmod-usb-acm And also installed "screen" for serial client by opkg install screen Apart from the missing bridge library that come with the Yun, i'm quite satisfied with this setup, especailly the tiny form factor of the whole package. The LaunchPad seems to enjoy running with her new Internet companion!
  21. Hello everyone. I am a beginner with the MSP430 and need help. I am using MSP430G2452 launchpad and another MSP430G2452 which is on a breadboard. I really just need help getting started. I hooked UART between the two and supplied both with voltages, is this the correct way to set it up or am I missing something? How is the J3 configuration supposed to be? Also, I do not know where to go with the coding. How do I program a simple LED on the breadboard from the second MSP430? Thank you so much in advance!!
  22. Hello, I am having big troubles with running I2C on my stellarpad. I am total noob to this topic so i want to ask if anyone can explain it. I have found that Stellarpad has 4 chanells. I have got some questions. 1. How to wire an I2C device properly. Do i need pullup resistors or should i use pinMode on INPUT_PULLUP ? 2. How i can ensure that i connected the device properly ? I tried I2C scanner from arduino webside, but I always recieve message device found on each adress, with nothing connected to board. Here is the I2C scanner code : // -------------------------------------- // i2c_scanner // // Version 1 // This program (or code that looks like it) // can be found in many places. // For example on the Arduino.cc forum. // The original author is not know. // Version 2, Juni 2012, Using Arduino 1.0.1 // Adapted to be as simple as possible by Arduino.cc user Krodal // Version 3, Feb 26 2013 // V3 by louarnold // Version 4, March 3, 2013, Using Arduino 1.0.3 // by Arduino.cc user Krodal. // Changes by louarnold removed. // Scanning addresses changed from 0...127 to 1...119, // according to the i2c scanner by Nick Gammon // http://www.gammon.com.au/forum/?id=10896 // Version 5, March 28, 2013 // As version 4, but address scans now to 127. // A sensor seems to use address 120. // // // This sketch tests the standard 7-bit addresses // Devices with higher bit address might not be seen properly. // #include <Wire.h> void setup() { Wire.begin(2); Serial.begin(9600); Serial.println("\nI2C Scanner"); } void loop() { byte error, address; int nDevices; Serial.println("Scanning..."); nDevices = 0; for(address = 1; address < 127; address++ ) { // The i2c_scanner uses the return value of // the Write.endTransmisstion to see if // a device did acknowledge to the address. Wire.beginTransmission(address); error = Wire.endTransmission(); if (error == 0) { Serial.print("I2C device found at address 0x"); if (address<16) Serial.print("0"); Serial.print(address,HEX); Serial.println(" !"); nDevices++; } else if (error==4) { Serial.print("Unknow error at address 0x"); if (address<16) Serial.print("0"); Serial.println(address,HEX); } } if (nDevices == 0) Serial.println("No I2C devices found\n"); else Serial.println("done\n"); delay(5000); // wait 5 seconds for next scan } Thanks for help.
  23. Hi! I am new to here. Several months ago I got a Launchpad with two chips 2553 & 2452 inside the box. I am really enjoying it except one thing: They have no LCD driver. Considering an external LCD module will bring terrible power consumption, I wonder if I can drive a simple 3 1/2 digits 7 segments LCD with very little power consumption. After searching the internet I found Maxim's 4 digits decoder ICM7211 might be a choice, but it is hard to access and so expensive that I cannot accept. Another choice is to use BCD to 7 segments decoder, finally I found 4543 BCD to 7 segments decoder for LCD, it can directly drive static LCD (one COM) without extra components. The 4543 functional diagram is shown below: The 3 1/2 digit LCD is one of the most common LCD and very easy to access. I bought one for only one dollar. But the question is 4543 can only drive a 7 segments digit while the LCD has 3 dots, one colon, '1' on the 4th digit and some other segments. MSP430 cannot drive them directly, they need special circuit. My way is to use 4070 or 4030 quad exclusive-or gate to drive them. One of the input of the gate is connected to the back panel and another is controlled by the MSP430. The schematic is shown below: Note that 4543 and 4070 need square wave to drive the LCD (for static LCD, 60 - 90Hz may work well), PWM will be a great way to produce square wave, I only use CCR0 in TIMER0_A3 to produce a 64Hz, 50%duty square wave. CCR0 is set to 255 (128Hz), and PWM mode 4 (Toggle), so the actual PWM frequency is 64Hz. I designed a simple LCD clock with three 4543s and one 4070, and use only two XOR gates in 4070 to drive the hour's ten bit and the colon. The clock is 12 hours mode and the colon will blink every second. To set the time, first press "MODE" for about 3 seconds, press "SET" to set hours when only hours display on the screen, then press "MODE" again to set minutes, after that, press "MODE" to finish setting. The seconds will be automatically set to zero when quitting time set mode. I also designed a small PCB for the project. After fixing some bugs it works well now. Front: Back: A 22uF capacitor is in parallel connection with the battery, the clock can continuously run about 15 seconds after taking the battery away. A CR2032 coin cell is at 3V and the minimum supply voltage of MSP430G2452 is 1.8V, which meas the total consumption of the project is (3 -1.8)v / 15s x 22u = 1.76uA, a 200mAh CR2032 coin cell may let the clock running for about 13 years, considering the lifetime of a coin cell, it probably may work for about 5 years. The software is written using CCS, grace makes things so convenient. Code for the project can be downloaded here, sorry for the original Eagle file is in my school's PC, I will upload them as soon as I return to school. LCD Clock.rar Update?I updated the software version to make the main function shorter, and added a full display of every used segments when power on. The new version with Eagle files (SCH only, sorry) can be download here: LCD Clock V2.rar
  24. Hi guys! I'm trying to use energia for a simple TX/RX with cc1101 and launchpad + msp430g2452, but i don't know how to use spi to comunicate cc1101 with msp430 in energia interface... can sombody help me? I'am using: Energia 0101E0011 windows 7 (64 bits)
  25. Hey guys. I recently got a Launch pad -- MSP430G2 board ( Rev B ) [only the board and the USB cable from a friend]. I downloaded Energia for my Mac running OS X 10.9. [maverics]. Though the Power LED lights up, the board is not recognised by the IDE. I don't know if the problem is with the board, the cable or the IDE. Though the board was detected for a short period of time and I was able to just uplaod the Blink sketch into it. Now when I connect to a USB power or my MAC, led1 just keeps blinking. I am unable to program it. I hope you guys can help me spot the problem so that I can rectify it and make use of the board to learn Embedded systems. Thanks in advance.
×
×
  • Create New...